دزآزما

آموزش بیوشیمی بالینی
اسید فولیک
7 آوریل 10

دانلود فایل  ورد Folic acid

ساختمان شیمیایی
این ویتامین دارای وزن مولکولی 1500 دالتون و حاوی 4 درصد کبالت است. از نظر ساختمان شیمیایی شباهت خاصی به هسته تتراپیرولی ولی پورفیرین در هموگلوبین دارد. با این تفاوت که اولا کبالت جایگزین آهن شده است ثانیا دو حلقه از حلقه‌های پیرولی به جای اینکه توسط یک اتم کربن و یا یک ریشه متنیل به هم اتصال یابند مستقیما با یکدیگر پیوند حاصل می‌کنند و به علت وجود این اختلافات این هسته را کورفیرین می‌نامند

فعالیت کو آنزیمی

کو آنزیمی که حاوی این ویتامین است کوبامید نام دارد. کو آنزیم فوق در واکنشهای کربوکسیلاسیون و بویژه در عمل جابجا کردن در داخل مولکول شرکت می‌جوید. این ویتامین نیز دارای نقشی شبیه به اسید فولیک بوده و هر دو ویتامین در عمل نقل و انتقال ریشه یک کربن‌دار شرکت می‌کنند. ویتامین B12 در عمل احیای ریشه یک کربن‌دار فرمیل و تبدیل آن به ریشه متیل شرکت می‌نماید. اسید فولیک و ویتامین B12 تواما در ایجاد ریشه یک کربن‌دار و انتقال آن بر روی ترکیبات مختلف شرکت می‌کنند و برای عمل بیوسنتز اسید نوکلئیک و انجام هر نوع تقسیم سلولی ضروری هستند

کمبود اسید فولیک

کمبود اسید فولیک وقتی پیدا می شود که مصرف منابع غذایی این ویتامین جوابگوی نیاز بدن نباشد و یا فولات دفع شده از بدن زیاد باشد.

کمبود فولات در زنان باردار، منجر به کاهش وزن تولد، نوزادان نارس و دچار نقص لوله ی عصبی جنین می گردد.

در نوجوانان، کمبود فولات منجر به آنمی (کم خونی) می شود.

از دیگر علایم کمبود این ویتامین در بدن می توان کمبود اشتها ، اسهال، کمبود وزن، ضعف، سردرد، زود رنجی، فراموشی و ….. را نام برد.

به طور کلی، علائم زیر در کمبود این ویتامین ایجاد می شود:

خاکستری شدن موها، کم خونی، ضعف، آشفتگی در خواب، رنگ پریدگی، سرخی و بادکردگی و زخم های زبانی (گلوسیت)، زخم معده و اسهال.

دریافت زیاد اسید فولیک

زیادی اسید فولیک هیچ گونه ضرری برای بدن ندارد، زیرا که اضافی آن از طریق ادرار دفع می شود.

اما بعضی از شواهد نشان می دهد که زیادی اسید فولیک می تواند موجب تشنج در افرادی شود که از داروهای ضد تشنج استفاده می کنند.  لذا کسانی که دارو مصرف می کنند، باید با پزشک خود در مورد مصرف قرص اسید فولیک مشورت کنند.

* جذب، دفع و ذخیره و مقدار اسید فولیک در بدن

ویتامینB12

همان طور که در ابتدا گفته شد ویتامین B12فاکتور خارجی (حاصل از غذا) تحت تأثیر فاکتور داخلی (مترشحه از دیواره معده) جذب می‏گردد. خصوصیت بی‏مانند دیگر ویتامین B12، مجموعه پیچیده‏ای از مراحل است که بدن طی آن، این ویتامین را تغییر شکل می‏دهد. ویتامین در مواد غذایی با ترکیبات دیگر همراه است. در مرحله‏ای از هضم رها می‏شود و سپس به فاکتور داخلی می‏پیوندد. ویتامین به حالت متصل به این

عامل، جذب و وارد گردش خون می‏شود. بدین ترتیب از دفع ویتامین به وسیله کلیه جلوگیری به عمل می‏آید.

جالب این است که کلسیم برای جذب B12 از انتهای روده کوچک ضروری است. ویتامین B12پس از جذب به پروتئینهای خون پیوسته و مقدار کمی از آن هم به صورت آزاد در خون به گردش در می‏آید و مقداری که مازاد بر احتیاج فوری بدن است به شکل متصل با پروتئین در کبد ذخیره می‏گردد.

حدود 31 افراد بالای 60 سال، به علت کمبود ترشح اسید معدی که سبب عدم رها سازی B12 از ترکیبات دیگر غذایی می‏شود، قادر به جذب B12از غذا نمی‏باشند. به علاوه حدود 1 درصد فاکتور داخلی کمتری ترشح می‏کنند، بنابراین کمتر قادر به جذب مجدد B12 موجود در صفرا می‏باشند.

یکی از راههای دفع B12 از بدن علاوه بر کلیه‏ها، صفرا می‏باشد که از طریق مدفوع دفع می‏گردد. همان طور که گفته شد، ویتامین B12بر خلاف سایر ویتامینهای گروه B در کبد ذخیره می‏گردد. بزرگسالان حتی اگر کاملاً از خوردن غذاهای حیوانی امتناع کنند، تا 20 الی 30 سال ذخیره B12 خواهند داشت، اما این حالت در کودکان صدق نمی‏کند. کودکان به دلیل اینکه زمان کافی برای کامل کردن ذخیره ندارند، بیشتر در خطر کمبود قرار دارند.

بهترین منبع ویتامین B12 غذاهای حیوانی، جگر، قلوه، شیر و گوشت است. با محدود کردن فرآیند و حرارت دادن مواد غذایی حیوانی، می‏توان این ویتامین را حفظ نمود. در صورت تزریق B12، تنها 1/0 میکروگرم در روز کافی است. ولی چون بهتر است ویتامین از راه غذا به بدن برسد، لذا 2 تا 3 میکروگرم در روز توصیه می‏شود که اشکالات احتمالی جذب را نیز جبران نماید. این میزان در دوران بارداری و شیردهی افزایش می‏یابد

آخرین یافته ها

مصرف اسید فولیک در زنان باردار  و ارتباط ان با سرطان سینه

محققان انگليسى بين مصرف مکملهاى اسيد فوليک در اواخر دوران باردارى و افزايش ميزان ابتلا به سرطان سينه دهها سال بعد از آن ، يک ارتباط احتمالى را کشف کرده اند. به گزارش پايگاه اينترنتى “هلث دى نيوز” ، با اين حال اين محققان مىگويند اين کشف بايد با احتياط زيادى مورد مطالعه قرار گيرد. دکتر “اندى نس ” استاد همه گيرشناسى دانشگاه بريستول اين احتمال را مطرح کرد که اين کشف به طور تصادفى اتفاق افتاده باشد و افزود تا انجام تحقيقات بيشتر در اين زمينه با احتياط زيادى با آن برخورد شود. نتايج بدست آمده حاصل يک تحقيق بر روى۳ هزار زن باردار در آبردين اسکاتلند است که به منظور بررسى مصرف مکملهاى اسيد فوليک در دهه ۱۹۶۰ انجام شد. برخى از زنان که در تحقيق آبردين شرکت کرده بودند دوز بيشترى يعنى۵ ميلىگرم اسيدفوليک در روز مصرف کردند که بيش از۱۰ برابر دوز توصيه شده کنونى است و تا زمان وضع حمل به مصرف دارو ادامه دادند. محققان دريافتند ميزان ابتلا به سرطان سينه در زنانى که اسيدفوليک دريافت کردند بيشتر از زنانى است که دارونما مصرف نمودند. اين تاثير در زنانى که دوز بالاى اسيدفوليک دريافت کردند بيشتر از همه مشهود بود. دکتر نس مىگويد با اين حال موارد سرطان سينه بسيار کم است . از۵۰۰ زن بالاى۳۵ سال، فقط شش يا هشت مورد سرطان سينه مشاهده شد. دکتر گادفرى اوکلى استاد همه گيرشناسى امورى مىگويد يک تحقيق بسيار بزرگتر نشان داده است زنانى که مقدار اسيد فوليک بيشترى از طريق مواد غذايى مصرف میکنند بسيار کمتر از زنانى که اسيد فوليک کمترى مصرف مى کنند به سرطان سينه مبتلا مى شوند. اسيد فوليک علاوه بر سرطان سينه از سرطان کولون نيز پيشگيرى مى کند. در اروپا برخلاف آمريکا غنى سازى آرد با اسيدفوليک انجام نمى شود. دکتر نانسى گرين مدير پزشکى بنياد نقايص مادرزادى “مارچ آو دايمز” مىگويد تحقيق جديد سياستهاى مثبت اين سازمان در مورد اسيدفوليک را تغيير نخواهد داد. نتايج اين مطالعه در شماره ۱۱ دسامبر مجله ” بريتيش مديکال ژورنال” منتشر شده است

ژن جهش یافته افزایش خطر سرطان معده کشف شد

گروهی از دانشمندان آمریکایی و ایتالیایی حالت جهش یافته ژنی را کشف کردند که خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.
به گزارش خبرگزاری مهر، محققان دانشگاه پیتسبورگ آمریکا و دانشگاه کاتولیک رم که نتایج تحقیقات خود را در مجله American Journal of Epidemiology منتشر کرده اند، کشف کردند در افرادی که دارای حالت جهش یافته ژن متیلن تترا هیدروفولیت (Mthfr) هستند، خطر ابتلا به سرطان معده 50 درصد افزایش می یابد.

این دانشمندان همچنین نشان دادند اگر حاملان این تغییر ژنتیکی از یک رژیم غذایی با کمبود فولیت (کمبود ویتامین B محلول در آب) استفاده کنند، خطر بروز سرطان معده در آنها دو برابر می شود.

تاکنون نقش اسید فولیک در پیشگیری از سرطان معده مورد بررسی قرار نگرفته بود اما اکنون این دانشمندان موفق شدند خطر بروز سرطان معده را در افرادی که حامل این تغییر ژنتیکی هستند با سطوح پایین ترکیبات فولیت افزایش می یابد.
این محققان در این خصوص اظهار داشتند : با مقایسه اطلاعات بیش از هزار و 500 بیمار و دو هزار و 500 داوطلب گروه کنترل، نقش حالت جهش یافته ژن Mthfr در افزایش ژنتیکی سرطان معده کشف شد.

منابع:

1-daneshnameh.roshd.ir

2- خبرگزاری مهر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.