دزآزما

آموزش بیوشیمی بالینی

T₃,T₄وتیروگلوبولین

26 مارس 13

با تشکر از دانشجویان محترم:مریم اسکندری و فاطمه سلیمانی

هورمون های تیروئیدی (خصوصاٌT₄وT₃) از جمله مهمترین هورمون های بدن هستند که اعمال مهمی را بر عهده دارند . ابتــــدا به شکل خاص نحوه ی ساخت هورمون های تیروئیدی را بیان کرده ،سپس نحوه ی انتقال  وعملکرد این هورمون ها را بررسی نموده  ودر نهایت اختلاف مسیر عملکرد ومتابولیسم این هورمون ها وبیماری های  مربوط به آنها را توضیح خواهیم داد .

آناتومی غده ی تیروئید:

تیروئید غده ای پروانه ای شکل است  که در جلوی گردن درست بالای نای واقع شده است .واحدهای ترشحی غده ی تیروئید فولیکول ها هستند که یک ماده ی غیر شفاف به نام کلوئید را در بر میگیرند که حاوی تیرو گلوبولین ومقدار کمی تیرو آلبومین ید دار است .این غده حاوی سلول های پرافولیکول است که کلسی تونین ترشح میکنند .

هورمون های تیروئیدی:

هورمون های تیروئیدی ،تری یدو تیروزین هستند . ترکیباتی هستند که با جفت شدن دو مولکول تیروزین ید دارشده ، به وسیله ی پیوند اتری تشکیل شده اند .1-تیروکسین(T₄)که حدود 90 ℅هرمون های تیروئیدی ترشح شده از غده را تشکیل میدهد .2-تری یدو تیرونین (T₃) که حدود 9℅هورمون های رها شده از غده را تشکیل میدهد .3-T₃معکوس (rT₃)که حدود 1 ℅هورمون های ترشح شده از تیروئید را تشکیل میدهد وبه نظر نمیرسد که از لحاظ بیولوژیک فعال باشد .

سنتز هورمون های تیروئیدی :

1-انتقال ید: به خاطر کمیاب بودن عنصر ید ،مکانیسمی موثر برای بدام اندازی انتخابی یدید درسلول های فولیکولی  تیروئید وجود دارد .ید به صورت یدید غیر آلی بر داشته میشود که به این سیستم انتقال فعال ،به دام انداختن ید اطلاق میشود .

2-سنتز تیروگلوبولین :

تیروگلوبولین پیش ساز تمام هورمون های تیروئیدی است . تیروگلوبولین هورمونی بزرگ است  وشایع ترین  فرم آن 660 کیلو دالتون وزن مولکولی است .این مولکول بزرگ تنها 140 اسید آمینه تیروزین دارد .این دنباله ها ید دار وجفت میشوند تا هورمون های  فعال تیروئیدی ساخته شوند . مثل بقیه پروتئین ها TGدر رتیکولوم اندوپلاســمیک خشــن سلول های فولیــکولی سنتز میشود وقــند دار شدن آن در دســــتگاه گلژی انجام میشود .TGسپس در ویزیکول های اگزوسیتوزی بسته بندی می شوند وبه داخل فولیکول منتقل میشوند . 8 تا 10 ℅ وزن TGکربوهیدرات و2/0 تا 1℅ وزن آن ید است .

3- اکسیداسیون یدید :

پس از ورود ید به سلول ،ید به یک واسطه ی فعال اکسیده میشود .تیروئید تنها بافتی است که میتواند ید را به حالتی با ظرفیت بالا تر اکسیده نماید  که این کار یک مرحله ی اجباری در اماده سازی وبیو سنتز هورمون تیروئید است .در این مرحله از یک پر اکسیداز حاوی هم استفاده کرده ودرسطح لومینال سلول  فولیکولار اتفاق می افتد .تیروئید پراکسیداز(TPO):یک پروتئین تترامری با وزن مولکولی 60 کیلو دالتون است وبه پراکسید هیدروژن به عنوان ماده ی اکسید کننده نیاز دارد ،این پروتئین یک آنزیم متصل به غشای سلولی است که درسطح راسی  سلول فولیکولی یافت میشود .(پر اکسید هیدروژن) مورد نیازاین آنزیم توسط یک آنزیم وابسته به  NADPH شبیه سیتوکروم Cردوکتازساخته میشود )

 4-ارگانیفیکاسیون (یدیناسیون )یدیناسیون به وسیله آنزیم  (TPO) کاتالیز میشود .(تیروزین آزاد میتواند ید دارشود ولی به خاطر اینکه هیچ tRNAیی تیروزین یدینه را شناسایی نمیکند ،پس نمیتواند در ساخت پروتئین ها مشارکت نماید)آلی شدن ید مولکول های ِِDITوMITرا درسطح تیرو گلوبولین به وجود می آورد .

5- جفت شدن :

به منظور تشکیل T₄،دو مولکول DITبه هم متصل میشوند یا یک MITوDIT به هم  متصل میشوند .جفت شدن به صورت داخل مولکولی وبین مولکولی  اتفاق می افتد وTPOاین واکنش را کاتالیزمی کند .

6- ذخیره سازی :

هورمون های تیروئیدی به صورت قسمتی از مولکول تیروگلوبولین در حفره ی درونی فولیکول ذخیره می شوند .این تیروگلوبولین به صورت کلوئید است .

ترشح هورمون تیروئید :

TSH اندوسیتوز قطرات کولوئید به درون سلول های فولیکولی را تحریک می کند . پاهای کاذب سلول فولیکولی قطره را احاطه  میکنند وقطره ی متصل به غشا تشکیل شده  اکنون به جای لومن در داخل سلول های فولیکولی است .سپس این قطره به لیزوزوم متصل میشود تا فاگوزوم (اندوزوم )را تشکیل دهد .پروتئاز های داخل فاگوزوم TGرا به اسید های آمینه ی تشکیل دهنده وDIT,MIT,rT₃,T₃,T₄هیرولیز میکنند .

نکته: به علت اینکه MIT,DITازلحاظ بیولوژیک فعال نیستند ترشح انها به درون پلاسما یک استفاده با کارایی کم از ید معدنی خواهد بود . سلول های فولیکولی دارای آنزیم تیروئید دیدیناز هستند که برای  یدوتیروزین ها ونه برای یدوتیرونین ها اختصاصی می باشد . این آنزیم هاید را ازتری یدو تیروزین ها آزاد میکنند که در نتیجه می تواند برای یدیناسیون تیروگلوبولین های جدید مورد استفاده قراربگیرد .یدو تیرونین ها سپس سلول های فولیکولی را ترک می کنند .بسیاری از محققین عقیده دارند  که انتقال به وسیله ی انتشار ساده است .

ذخایر خارج تیروئیدی :

 تقریبا⅓ ازT₄ در کبد وکلیه است. ذخیره  T₄  نسبت به T₃ بزرگتر است (حدود 20 برابر) وباز چرخش کند تری (10 درصد درروز)دارد.

ترکیباتی که سنتز هورمون تیروئید را تغییر میدهند :

گواتر زاها :موادی که تولید هورمون تیروئید را متوف وسبب ایجاد گواتر میشوند .تیو اوره ها مثل پروپیل تیو اوراسیل PTU))  در نقاط چندی اثر میکنند .آنها TPO  را مهار میکنند واکسیداسیون یدید ودیدیناسیون  را متوقف می کنند .این مواد برروی بافت ها اثر گذاشته و َآنزیم مونو دیدیناز را مهار میکند که T₄را به₃ Tمیکند .متی مازول نیز یکی از گواتر زاها ست  که ارگانیفیکاسیون را مهار میکند . مهارکننده های رقابتی  جذب ید هم مثل پرکلرات وتیوسیانات .

انتقال هورمون های تیروئیدی :هنگام ترشح هورمون های تیروئیدیبه خون  به طور برگشت پذیری هرمون های تیروئیدی به پروتئین های ناقل سرمی متصل میشوند .بخش متصل وآزاد هورمون در تعامل هستند .هر وقت غلظت هورمون آزاد تغییر کند،غلظت هورمونهای متصل هم تغییر میکند پروتئینی با بالا ترین میل ترکیبی برای اتصال به T₄و T₃گلوبولین پیوند شده به تیروزین است .گرچه میل ترکیبی آن زیاد است ولی مقداردردسترس آن پایین است .دومین ترکیب ترانسترین است  که مقدار آن در خون بیشتر است اما تمایل ان کمتر است .داروهایی مثل سالیسیلات وفنی توئین میل ترکیبی TBG را برای هورمون های تیروئیدی کاهش میدهد .

نکته:هورمون های تیروئیدی خیلی کم درخون محلول اند به همین دلیل بدون پروتئین های اتصالی ،مقدارهورمونی که میتواند منتقل شود بسیار کم میشود .

کنترل کننده های هورمون های تیروئیدی :

TRHهورمونی است که از هیپوتالاموس ترشح شده وبر روی هیپوفیز اثر تحریکی دارد وسبب ترشح TSHاز هیپوفیز میشود.هورمونTSH رشد ووسعت عروق غده ی تیروئید ی راکنترل میکند .این هورمون تمام مراحل سنتز وترشح هورمون از جمله جذب یدید ،اکسیداسیون یدید،ارگانیفیکاسیون وجفت شدن را نیزافزایش می دهد. افزایشTSH  سبب ستونی تر شدن سلول های فولیکولی که آن هم سبب اندوسیتوز کلوئید میشود درنتیجه هضم تیروگلوبولین افزایش میابد .

مکانیسم عمل هورمون های تیروئیدی :

هورمون های تیروئیدی با دو مکانیسم( 1-انتشار  2- انتقال به وسیله ی حامل) به داخل سلول وارد میشوند وبه وسیله ی رسپتورهای هسته ای  با تمایل بالا وظرفیت پایین متصل  می شوند که آن هم به عنصر پاسخ دهنده به تیروئید از DNAمتصل شده اند .وقتی هورمون به دومن پیوند شده به لیگاند از رسپتور متصل به DNAوصل شود ،رسپتور متصل به هورمون میتواند به صورت فاکتور کپی برداری عمل کند تا بیان ژن mRNAهای معینی راتنظیم کند .رسپتورهای هورمونی تیروئیدی هم چنین در میتوکندری وغشای پلاسمایی شناسایی شده اند ونیز پروتئین های اتصالی سیتوزولی وجود دارد .

رسپتور هورمون محرک تیروئید :روی سطح سلول های فولیکولی قرار دارند .TSH بیشتر اثر خود را از روی سلول های فولیکولی تیروئی ا طریق تحریک تولید cAMPاعما میکند .رسپتور های TSH در بافت های دیگر نیز یافت شده اند .مثل لنفوسیت ها،فیبروبلاست ها ،گنادها وآدیپوست ها .

اعمال هورمون های تیروئیدی :

اثرا ت نورولوژیک :1-نمو مغز در دوره ی جنینی ونوزادی .اثرات متابولیک:1-میزان متابولیسم پایه راکنترل میکند .2- هورمون های تیروئیدی فعالیت ATPaseغشایی ونفوذ پذیری غشایی +Na و +k را افزایش می دهند بنابراین مصرف انر‍ژی در سلول در حالت استراحت زیاد می شود.

3) معمولا” هورمون های تیروئیدی تمام راه های متابولیک را تحریک می کنند؛هم راه های آنابولیک و هم کاتابولیک( با بعضی استثناها ).دوز های متوسط از T4 اثر آنابولیسم پروتئین در اشخاص با تیروئید کم کار دارد دفع نیتروژن را کاهش میدهند اما دوزهای  بالا می توانند کاتابولیسم خالص پروتئین ها و افزایش دفع ادراری نیتروژن شوند.

4 ) هورمون های تیروئیدی ساخته شدن چربی را تحریک می کنند،هر چند که می توانند لیپولیتیک باشند.

(پرکاری تیروئید = افزایش انهدام لیپید(کل لیپید پایین می آید) کم کاری تیروئید = کاهش انهدام چربی(کل چربی بدن بالا میرود) )

5 ) هورمون های تیروئیدی اصولا” تمام وجوه متابولسم ایپید ها را تحت تاثیر قرار میدهند.هورمون ها تیروئیدی میزان جذب گلوکز توسط دستگاه گوارش را افزایش میدهند.

( در کم کاری تیروئید ← سنتز و انهدام گلیکوژن کبدی کاهش می یابد و در پرکاری بر عکس )

اثرات روی رشد : غلظت کافی هورمون تیروئیدی برای رشد طبیعی ضروری است.کودکان با کاهش هورمون های تیروئیدی کاهش رشد را نشان می دهند.وقتی که غلظت هورمون های تیروئیدی پایین است،ترشح هورمون رشد هم رو به کاهش می گذارد که می تواند باعث بیشتر شدن اختلالات رشد شود.هورمون های تیروئیدی و هم هورمون رشد برای رشد طبیعی مورد نیازند.

اثرات روی سیستم قلبی : هورمون های تیروئیدی ضربان قلب ، قدرت انقباض میوکارد و در نتیجه برون ده قلبی را افزایش می دهند.هورمون های تیروئیدی اثرات مستقیمی روی میوکارد دارن.آن ها مقدار اکتین و میوزین ، ظرفیت غشایی ATPase Na – k ، و فعالیت ATPaseمیوزین را افزایش میدهند.

در پر کاری تیروئید هایپر تروفی میوکارد ، افزایش ضربان قلب ، افزایش حجم ادراری ، انبساط عروقی و دفع گرما ایجاد می شود.

ECG افراد مبتلابه کم کاری تیروئیدیک T معکوس ( مخصوصا” درلید2   ) و P ، QRS و موج T کوتاه نشان می دهد.شخص هایپر تیروئید ممکن است تغییرات ECG اشاره کننده به هاپرتروفی ممکن بطن چپ را نشان می دهند.

اثرات روی عضلات : 1ـ میزان و مقدار کلسیم جذب شده در رتیکولوم سارکوپلاسمیک را افزایش می دهنددر نتیجه کلسیم بیشتری برای تحریک در دسترس فرار می دهند.

2ـ فعالیت  ATPaseمیوزین را افزایش می دهند.

افزایش بیش از حد هورمون های تیروئیدی می تواند منجر به تخلیه پروتئین ها شود و از این گذشته ، هورمون های تیروئیدی می توانند فسفوکراتین کیناز را مهار کرده و توانایی عضله  برای فسفوریلاسیون کراتینین را مختل می کند.

در کم کاری تیروئید سفتی و ناراحتی عضله شایع است.

در پرکاری تیروئیدضعف عضلانی ، لاغری و خستگی پذیری شایع است.

 حالت های پاتولوژیک درگیرکننده ی  تیروئید

همان طور که در لابلای اعمال هورمون های تیروئیدی گفته شد ، یکی از حالت های پاتولوژیک شایع در تیروئید کم کاری تیروئید است.

کم کاری تیروئید در اطفال با بزرگسالان متفاوت است چون همان طور که گفته شد هورمون های تیروئیدی برای رشد و نمو نرمال لازم هستند.کمبود ید خوراکی شروع شده در دوران رحمی توانایی تیروئید برای سنتز هورمون های تیروئیدی را معیوب کرده و باعث کرتینیسم اندمیک می شود.

کم کاری تیروئید برای کودکانی که کم کاری تیروئید آنها ناشی از کمبود ید نیت،لغت کم کاری تیروئید مادرزادی پراکنده مناسب تراست عوامل متعددی باعث آن می شود از جمله آژتری دیس ژتری و نقایص تیروئیدی در ک%D

نظر دهید
دیدگاه‌ها برای T₃,T₄وتیروگلوبولین بسته هستند

مسیرهای بیوشیمیایی با فرمت PDF

16 مارس 13

تخمیر لاکتیکی و تخمیر الکلی

واکنشهای مسیر گلیکولیز و چرخه کربس

محصولات و انرژی حاصل از گلیکولیز و چرخه کربس

آنزیمهای مسیر گلیکولیز و چرخه کربس

جایگاه سلولی گلیکولیز و چرخه کربس

جایگاه سلولی گلیکولیز و چرخه کربس (خلاصه)

مراحل گلیکولیز و چرخه کربس

تنظیم گلیکولیز و چرخه کربس

تولید ATP در میتوکندری

میزان تولید ATP از گلوکز

واکنشهای جبرانی(Anaplerotic) در چرخه کربس

مسیر گلی اکسیلات

گلوکونئوژنز و گلیکولیز

تنظیم مراحل گلوکونئوژنز و گلیکولیز

متابولیس چربیها

دزآمیناسیون اسیدهای آمینه و چرخه اوره

متابولیسم پورین ها

متابولیسم پیریمیدین ها

مسیرهای پنتوز فسفات

مسیرهای پنتوز فسفات(هنگام نیاز به NADPH)

متابولیسم اسید فولیک

واکنشهای اسید فولیک

اسید فولیک و شیمی درمانی

متابولیسم ایزوپرن

محصولات متابولیسم ایزوپرن

متابولیسم حلقه هم(Heme)

پروستاگلندین ها

ارتباط بین ATP و هیستیدین

هورمون آدرنوكورتيكوتروپيك

9 مارس 13

با تشکر از دانشجویان محترم : عاطفه سلطانی و فرشته کاظمی

  ساختمان ومكانيسم اثرات بيوشيميايي هورمون آدرنوكورتيكوتروپيك :

ACTHبا افزايش تبديل كلسترول به پرگنانولون،ساخت وآزادي استروئيدهاي فوق كليه رازياد مي كند، همچنين باافزايش ساخت پروتئين وRNA،رشد قشرفوق كليه را زياد مي كند(اثرتروفيك).

مکانیسم اثر بر سلول هدف:

ACTHهمانند ساير هورمون هاي پپتيدي به گيرنده غشاي پلاسمايي مي چسبد .ميزان cAMPداخل سلولي ظرف چند ثانيه ازوقوع اين تعامل به شدت افزايش مي يابد .آنالوگ هاي   cAMPاثرACTHرا تقليد مي كنند ،ولي Ca نيز در اثر اين هورمون دخيل است.

اثرات بيولوژيك آدرنو کورتیکوتروپیک هورمون :

عمل اصلی آن تحریک رشد وتولید استرویید ازکورتکس آدرنال است . ACTH  روی زونولا فاسیکولاتاوزونولا رتیکولاریس غده آدرنال اثرمی کند، آنژیوتانسین  2نیزهمان اثرراروی زونولا گلومرولوزای آدرنال دارد. ACTH ازطریق تولید CAMP  روی کورتکس آدرنال اثرمی کند .

ACTH اعمال خارج آدرنال نیز داردکه یکی ازآنها افزایش پیگمانتاسیون پوست است ..دیگر اثرات خارج آدرنال عبارتند از تحریک لیپولیز. ACTH ملکول کوچکی است ونیمه عمر آن درگردش خون کوتاه است (7تا12 دقیقه)

کنترل ترشح :

ترشح ACTH تحت تاثیرفاکتورهای زیادی قرار دارد .هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) ازهیپوتالاموس ترشح ACTH  را از هيپوفيز افزایش می دهد. CRHهمراه  ADHدرهسته های پاراونتریکولر متمرکز شده است وهردوهورمون ADHوآنژیوتانسین 2 اثرات  CRHروی آزادسازی ACTH راتقویت میکند .خیلی ازانواع استرس ها باعث تحریک ترشح ACTH میشوند که اثرات آنها ازطریق ADH ،آنژیوتانسین 2CRH وسیستم عصبی مرکزی میانجی گری می شود  ،عوامل استرس زا ممکن است  فیزیکی ،هیجانی یا شیمیایی  باشند ،هایپوگلایسمی حاد وهیپوکسی محرک های موثری هستند .

پاتوفيزيولوژي ACTH:

1-سندرم كوشينگ:  توليدبيش از حد ACTHدرهيپوفيز يا توليد نابه جاي آن درتومور را سندرم كوشينگ مي گويند.

بيماران دچار سندرم كوشينگ ممكن است آتروفي عضلاني ونوعي تغيير خاص درتوزيع چربي داشته باشند كه به صورت چاقي تنه اي است وافت  زيادACTHبراثر تومور ياانفاركتوس هيپوفيز موجب عكس مجموعه يافته هاي فوق مي شود.

علل ايجاد آن:

1-بيماري هاي اوليه هيپوتالاموس هيپوفيز كه همراه با افزايش ترشح ACTHاست

2-هيپرپلازي يانئوپلاسم اوليه قشر آدرنال

3- ترشحACTH نابه جا توسط نئوپلاسم هاي غيردرون ريز

2- آديسوندو نوع بیماری آدیسون وجود دارد:

– اگر غده فوق کلیه به دلیل وجود مشکل در خودش، به مقدار کافی هورمون تولید نکند، به نام “نارسایی اولیه غده فوق کلیه” خوانده می‌شود.

– اگر غده فوق کلیه تحت تاثیر دیگر مشکلات بدن به مقدار کافی هورمون تولید نکند، به نام “نارسایی ثانویه غده فوق کلیه” خوانده می‌شود. نارسایی غده فوق کلیه می‌تواند در اثر بیماری غده هیپوفیز باشد.

غده هیپوفیز هورمونی به نام آدرنوکورتیکوتروپیک ( ACTH) ترشح می‌کند.لذا اگر به مقدار کافی  ACTH ساخته نشود، موجب تولید کم هورمون‌های غده فوق کلیه می‌گردد. لازم به ذکر است، حتی در مواقعی که غده فوق کلیه سالم است، کمبود ترشح  ACTH منجر به نارسایی فوق کلیه می‌گردد. به همین خاطر این عارضه را به نام نارسایی ثانویه غده فوق کلیه می‌خوانند.

نوروفیبروماتوزیس

9 مارس 13

با تشکر از دانشجویان محترم خانم ها: مبینا روانبخش و فاطمه جدیدی

نورروفیبروماتوزیس چیست؟

نوروفیبروماتوزیس یک اختلال|ژنتیکی است که باعث ایجادتومور های سیستم عصبی میشود این تومور ها ابتدا در سلول های پشتیبان دستگاه عصبی (سلول های سازنده ی غلاف میلین) ایجاد می شوند .

این اختلال عامل ایجاد تومور های پیش رونده ی عصبی و ایجاد اختلالات دیگر از جمله تغییرات پوستی و ناهنجاری های استخوانی است.

50-30 درصد افراد درگیر با این بیماری به دلیل بروز جهش در ژن ها به این بیماری دچار می شوند جهش های ایجاد  شده می توانند به نسل های بعدی نیز منتقل شوند.

دانشمندان این اختلال را به سه نوع تقسیم میکنند:

نوروفیبرو ماتوزیس نوع 1) )NF1

(نورو فیبرو ماتوزیس نوع2) NF2

که خود نوعی از نوروفیبرو ماتوزیس نوع 1 است Schwannomatosis

نوروفیبرو ماتوزیس 1 نسبت به سایر انواع آن شایع تر است در تشخیص این بیماری پزشک به دنبال تغییرات پوستی، تومورها،ناهنجاری های استخوانی، و سوابق خوانوادگی بروز این اختلال میگردد علائم آشکار آناز هنگام تولد تا 10 سالگی قابل رویت است: لکه های قهوه ای روشن( شیر قهوه ای) روی پوست، وجود  دو یا تعداد بیشتری توموردر عنبیه ی چشم، تومورهای عصب بینایی،بزرگتر بودن محیط سر نسبت به اندازه ی طبیعی و گسترش غیر طبیعی ستون فقرات ،جمجمه و استخوان تیبیا  می باشند.

نوروفیبرو ماتوزیس نو ع2 کمتر شایع است و با تومور های عصب هشتم جمجمه ای شناخته می شود این تو مورها باعث فشار ویرانگری رو ی اعصاب مجاور می شوند برای اطمینان از وجود بیماری پزشک به دنبال تومور در عصب هشتم جمجمه ای، آب مروارید در سنین پایین ، وجود تومور در عنبیه (که باعپ اختلال در بینایی می شود) و وجود تومور یا علائم مشابه در افراد خانواده  می گردد.

Schwannomatosis

از ویژگی های اصلی این نوع وجود تومور های مشخص در سلول های عصبی به جز سلول های شاخه های وستیبولار عصب هشتم جمجمه ای است مشخصه ی بارز این بیماری درد به دلیل بزرگ شدن و فشرده شدن اعصاب است علائمی مانند : بی حسی ، احساس خارش و ضعف در انگشتان دست و پا است.

آیا درمانی برای این بیماری هست؟

برای درمان این بیماری عموما جراحی توصیه می شود ، طی جراحی تومورها برداشته می شوند  در نوع دوم بیماری ممکن است با تومورهای سرطانی مواجه باشیم.

درمان های متداول این بیماری شامل: جراحی، رادیو درمانی و شیمی درمانی است.این نوع درمان ها ممکن است برای کنترل و یا کاهش سایز تومورهای عصب بینایی انجام شوند برخی اختلالات استخوانی نیز ممکن است با جراحی برطرف شوند.

در نوع دو این اختلال تکنولوژی های پیشرفته ی درمانی مانند ام آر آی  باعث شده که  تومورهایی با قطر میلیمتری نیز قابل تشخیص باشند که در درمان سریع تر بیماری موثرند.

یکی از گزینه های درمانی برداشتن کامل تومور با جراحی است اما این روش با عوارضی از جمله ناشنوایی .همراه است جراحی همچنین میتواند عوارضی ازجمله آب مروارید و ناهنجاری های شبکیه را اصلاح  کند  .

نوروفیبروماتوزیس نوع 1

این بیماری با تغییرات پوستی(پیگمانه شدن) ،رشد تومور در اعصاب پوست،مغز و بخش های دیگر بدن توصیف می شود علائم در افراد مختلف تنوع قابل توجهی نشان می دهند.

بیماری از اوائل کودکی  آغاز می شود و افراد مبتلا بر روی پوست لکه های قهوه ای رنگی دارند که عموما با افزایش سن از نظر تعداد و اندازه افزایش میابند.

 در کودکان این لکه ها در نواحی زیر بغل و کشاله ی ران دیرتر ظاهر می شوند دربزرگسالان مبتلا تومور های خوش خیمی (که سرطانی هم نیستند !)بر رو یا زیر پوست ایجاد می شوند این تومورها ممکن است در اعصاب مجاور،طناب عصبی ویا درطول مسیر سایر اعصاب در بدن ایجاد شوند  .

دربرخی افراد مبتلاتومورهای سرطانیدر طول مسیر های عصبی مشاهده شده این تومورها که عموما در جوانی یا بزرگسالی ایجاد می شوند ( تومور های بد خیم غلاف عصبی محیطی ) نامیده می شوند.

احتمال ابتلای به نوروفیبروماتوزیس از سایر سرطان ها مانند : سرطان خون و سرطان مغز بیشتر است!

در دوران کودکی تومور های خوش خیمی به نام Lisch nodoul   در بخش رنگی چشم (عنبیه) ظاهر می  شوند  که البته اختلالی در بینایی ایجاد نمیکنند.

تومورهایی که روی بینایی تاثیر دارند اختصاصا تومور هایی هستند که در طول عصب بینایی ایجاد شده اند این تومور ها که تومور های بینایی نامیده می شوند ، ممکن است منجر به کاهش بینایی شوند البته در برخی موارد تومورهای بینایی بر بیناییی فرد تاثیر مخربی

ندارند .

از علائم  دیگر این بیماری میتوان به : فشار خون بالا ، قامت کوتاه ، سر با اندازه ی غیر طبیعی (ماکرو سفالی)، ناهنجاری های اسکلتی مثل انحنای ستون فقرات ( اسکلیوز ) اشاره کرد گرچه اکثر این افراد هوش نرمالی دارند، ناتوانی های یاد گیری ، حواس پرتی و ناهنجاری های بیش فعالی(ADHD) به صورت شایعی در آنها مشاهده می شود.

شیوع نورو فیبروماتوزیس 1 

شیوع این بیماری 1 در 3000  یا  4000  نفردردنیا است.

ژن های مرتبط

نوروفیبروماتوزیس 2 با جهش گسترده در بازوی بلند کروموزوم 17 (11.2 17q) ایجاد

می شود .

جهش در ژن NF1 عامل ایجاد نوروفیبروماتوزیس نوع 1 است.

ژن NF1   دستور العمل ساخت یک نوع پروتیین به نام نوروفیبروماتین را میدهد که دربسیاری از سلول ها مانند سلول های عصبی و سلول های پشتیبان اعصاب (سلول های الیگودندروسیت و شوان) ساخته  می شود .

نوروفیبروماتین به عنوان یک متوقف کننده تومور عمل میکند که سلول ها را از رشد سریع وتقسیم غیر قابل کنترل باز می دارد.

جهش درژن NF1 موجب تولید نوعی نورو فیبرو ماتین غیر فعال می شود در نتیجه تومورهایی نظیر نورو فیبروماتوز در اعصاب پدید می آید .

این که جهش با چه مکانیسمی موجب بروزعلائم بیماری می شود هنوز مشخص نیست .

وراثت NF1

نورو فیبرو ماتوزیس نوع یک به عنوان یک بیماری اوتوزومی غالب تشخیص داده شده افراد مبتلا با یک نسخه ی جهش یافته از ژن NF1 در هر سلول متولد می شوند .

در نیمی از موارد ژن جهش یافته از یکی از والدین مبتلا به ارث می رسد در باقی موارد افراد بدون سابقه ی بیماری در خانواده و بر اثر ایجاد جهش ناگهانی در ژن NF1 مبتلا می شوند.

متاسفانه با توجه به الگوی ورلثتی بیماریوجود یک ژن ناهجار در فرد برای بیمار بودن کافیست اما برای ایجاد تومور باید 2 نسخه از این ژن وجود داشته باشد  جهش در نسخه ی  دوم در طول زندگی فرد ایجاد می شود  عموما در افرادی که باNF1 متولد می شوند جهش دوم هم در بسیاری از سلول ها حاصل می شودو تومور های ویژه ی بیماری را ایجاد میکند.