محقق : رقیه کوهستانی میانجی (مامایی 87)
1) ساختمان و فرم های مختلف
مولکول تیامین از یک پیریمیدین دارایی استخلاف تشکیل شده است که از طریق پل متیلن به یک تیازول دارایی استخلاف متصل شده است . آنزیم تیامین دی فسفو ترانسفراز وابسته به ATP که در مغز و کبد وجود دارد تیامین را به شکل فعال آن یعنی تیامین دی فسفات ( پیرو فسفات ) تبدیل می کند .
حلقه تیازول حلقه پیریمیدین
2) نقش بیو شیمیایی
پیرو فسفات کو آنزیم یکسری واکنش ها ی آنزیمی است که در آنها عامل آلدهید انتقال می یابد . این واکنش دما به دو نوع تقسیم می شوند : 1) دکربوکسیلاسیون اکسیداتیو آلفا- کتواسیدها(نظیر آلفا کتو لگوتارات ، پیروات ، آلفا – کتو اسیدها مشابه لوسین ، ایزو لوسین و والین .
2) واکنش های ترانس کتولاز (نظیر یکی از واکنش های مسیر نپتوز فسفات )
کمبود تیامین مانع از انجام تمامی این واکنش ها می شود . در تمامی این واکنش ها کربن واکنش دهنده موجود در بخش تیاز ولی مولکول تیامین دی فسفات ، موجب تبدیل آن به شکل کربانیون می شود.
3) عوارض کمبود ( با توجه به نقش بیوشیمیایی )
1) در افراد مبتلا به کمبود تیامین ، واکنش های وابسته به تیامین دی فسفات انجام نمی شود در نتیجه سوبسترا های این واکنش ها (نظیر پیروات ، قندهای نپتوز و اسیدهای آمینه شاخه دار و مشتقات آلفا کتوکربوکسیلات ها) تجمع می یابد و در نتیجه بیماری بنام بری بری بروز می کند ، علائم اولیه بری بری عبارتند از : ادم ، دژنر سانس عضلانی عصبی و قلبی و عروقی . این بیماری غالبا در افرادی دیده می شود که به طور مزمن الکلی می باشند .2) آنزیم تیامیناز که در میکرو ارگانیسم های روده وجود دارد تیامین را از راه جدا کردن دو حلقه آن غیر فعال می کند و باعث ایجاد بیماری به نام فلج چاستک می شود .
2) کمبود ویتامین سلول های مغزی مسئول حافظه را از بین می برد و باعث افزایش پروتئینی می شود که بیماری آنرا آلزایمرایجاد می کند و کمبود تیامین باعث : تغییرات خلق ، احساس مبهم عدم آسایش و ترس و افسردگی می شود علائمی که به آن علائم عاطفه ای – حافظه ای گفته می شود .
4) عوارض مقادیر زیاد
مصرف بیش از حد ویتامین B1 سبب تداخل در واکنش های متابولیکی سایر ویتامین های گروه B و ایجاد اختلاف متابولیکی مختلف می شود و از علائم ان تحریک شدید عصبی ، عدم تعادل و احساس سنگینی در اعضا است که با قطع مصرف آن پس از سه روز علائم از بین می رود .
5) مقادیر طبیعی در سرم (پاپلاسما ) یا ادرار
10 تا 64 نانو گرم در میلی لیتر
6) روشهای اندازه گیری :
تست های آزمایشگاهی برای تشخیص کمبود : 1) گلوکز دهی و اندازه گیری غلظت پلاسمائی پیروات است زیرا تیامین یک کوفاکتور برای تبدیل پیروات به استیل کواست .
2) حساسترین روش اندازه گیری ترانس کتولاز در همولیز سرخ است ، فعالیت آنزیم با افزودن و هم بدون افزودن تیامین پیرو فسفات در واکنش ترکیب اندازه گیری شده است فعالیت آنزیم حالت ها ی کمبود ویتامین ممکن است نرمال باشد اما با افزودن کو آنزیم فعالیت آن افزایش می یابد اگر کمبود از نظر کلینیکی آشکار باشد . فعالیت پایه آنزیم پایین خواهد بود 3) مقدار دفع در ادرار و غلظت تیامین در خون .
7) نیاز روزانه :
5/1 میلی گرم
8) منابع غذایی :
سبوس ،برنج ، گوشت گاو ، نخود سبز تازه ، باقلا ، جوانه گندم ، پرتقال ، ماکارونی غنی شده ، نان ، غذاهایی تهیه شده از جو و سایر غلات .
9) منابع(کتاب یا سایت )
1) بیوشیمی هارپر 2) بیوشیمی (آلبرت لنینگر ) 3) درمان با ویتامین ها 4) بیوشیمی و بیوفیزیک (متابولیسم ) 5) شیمی بالیفی 6) بیوشیمی برای پرستار
رقیه کوهستانی میانجی